[...] użytkowany na odbudowę masy mięśniowej, wapń natomiast wbudowywany jest do tkanki kostnej. Istotnym warunkiem uzyskania tego efektu jest dieta bogata w pełnowartościowe białko z odpowiednią zawartością węglowodanów i tłuszczów. Przy ubogo białkowej diecie masa ciała może nawet się zmniejszyć ( w wyniku wzmożonego katabolizmu tłuszczów. [...]
[...] co roku na forach dyskusyjnych wzbiera fala zapytań związana z nadejściem lata... Tak więc może się przyda małe FAQ dla chcących szybko i dobrze nabrać masy. 1. Nakupiłem białko, gainer, PH, kreatynę, glutaminę ... i co dalej? Możecie to rozpisać? 2. Jak najszybciej zdobyć masę? ([ AKTUALIZACJA: 2008.06.27 "RATUNKU, MAM ZASTÓJ, MASA MI NIE [...]
[...] jest hormonem anabolicznym, i jest nim faktycznie. Kulturyści używają obecnie insuliny, ponieważ jest legalna, więc wstrzykują ją sobie, gdyż buduje ona mięśnie i magazynuje białko. Mniej znanym faktem jest, ze insulina magazynuje także magnez. Wspomnieliśmy o jej roli odnośnie witaminy C, ona ma udział w przechowywaniu wszelkich składników [...]
[...] nawet wtedy gdy jest stosowany w większych dawkach, przez dłuższy okres czasu. Często stosowany przez lekarzy dla utrzymania dodatniego bilansu azotowego i białkowego w przewlekłych chorobach wątroby np. w marskości wątroby. Jest to cenna informacja dla tych kulturystów, którzy w przeszłości mieli problemy z wątrobą np. [...]
[...] zewnątrz. Są to liczne związki organiczne; mające w cząstce co najmniej 1 grupę aminową (NH2) i jedna grupe karboksylową (COOH). 23 aminokwasy to składnik białek (aminokwasy białkowe), ok. 150 innych (aminokwasy niebiałkowe) występują głównie u roślin i drobnoustrojów , np. allicyna; są substancjami macierzystymi pewnych hormonów, witamin i in. [...]
[...] stąd wniosek, że lepiej spożywać 4 - 5 posiłków o mniejszej objętości, niż 3 o objętości większej. Z punktu widzenia kulturysty najważniejszym składnikiem odżywiania jest białko (proteina od greckiego słowa proteion). Stanowi ono główny materiał budulcowy mięśni i innych tkanek organizmu. Poza nim istotną rolę w procesach energetycznych [...]
[...] stąd wniosek, że lepiej spożywać 4 - 5 posiłków o mniejszej objętości, niż 3 o objętości większej. Z punktu widzenia kulturysty najważniejszym składnikiem odżywiania jest białko (proteina od greckiego słowa proteion). Stanowi ono główny materiał budulcowy mięśni i innych tkanek organizmu. Poza nim istotną rolę w procesach energetycznych [...]
[...] przez 1.818. (70kg * 1.818 = 126g). To twój potencjalny przyrost masy! (Co?) Tak, gdybyś mógł kontrolować wszystkie czynniki metaboliczne, jest to ilość tkanki opartej o białko, którą mógłbyś zyskać w ciągu jednego dnia. Nie oszukujmy się - to nie zawsze jest łatwe. Hormony anaboliczne i kataboliczne kontrolują PTOR. Równowaga pomiędzy [...]
[...] wiedzieć? Ilość kcal dostarczanych z pożywienia: 1 g węglowodanów dostarcza- 4 kcal 1g białka- 4 kcal 1g tłuszczu- 9 kcal 1g alkoholu- 7 kcal Dobowe zapotrzebowanie na białko: -u ludzi prowadzących siedzący tryb życia wynosi 0,8 g/kg masy ciała/dobę -w treningach wytrzymałościowych wynosi 1,2-1,4 g/kg masy ciała/dobę -w treningach siłowych [...]
[...] środkiem anabolicznym (pobudzającym do budowania mięśni), ale nie zawiera w sobie substancji budujących. Niezbędne jest zatem łączenie kreatyny z takimi preparatami jak białko (najlepiej serwatkowe) czy L-glutamina lub peptyd glutaminy, które są podstawowym budulcem mięśni. Bardzo dobre efekty uzyskuje się również podczas łączenia kreatyny [...]
[...] środkiem anabolicznym (pobudzającym do budowania mięśni), ale nie zawiera w sobie substancji budujących. Niezbędne jest zatem łączenie kreatyny z takimi preparatami jak białko (najlepiej serwatkowe) czy L-glutamina lub peptyd glutaminy, które są podstawowym budulcem mięśni. Bardzo dobre efekty uzyskuje się również podczas łączenia kreatyny z [...]
[...] środkiem anabolicznym (pobudzającym do budowania mięśni), ale nie zawiera w sobie substancji budujących. Niezbędne jest zatem łączenie kreatyny z takimi preparatami jak białko (najlepiej serwatkowe) czy L-glutamina lub peptyd glutaminy, które są podstawowym budulcem mięśni. Bardzo dobre efekty uzyskuje się również podczas łączenia kreatyny z [...]
[...] bardzo smaczna (ale wzdłuż jego bicepsu biegnie żyła większa od mojego karku, co może świadczyć o skuteczności tego rodzaju białka). Obecnie panuje moda na wysokiej jakości białko uzyskiwane z serwatki. Wypróbujcie wszystkie rodzaje białka i wybierzcie to, które jest dla was najlepsze. Czy słuszny jest pogląd, że jednorazowo można spożyć nie [...]
[...] bardzo smaczna (ale wzdłuż jego bicepsu biegnie żyła większa od mojego karku, co może świadczyć o skuteczności tego rodzaju białka). Obecnie panuje moda na wysokiej jakości białko uzyskiwane z serwatki. Wypróbujcie wszystkie rodzaje białka i wybierzcie to, które jest dla was najlepsze. Czy słuszny jest pogląd, że jednorazowo można spożyć nie [...]
[...] w węglowodany lub tłuszcze, dzięki czemu nasze ciało magazynuje energię. Umożliwia przemianę tłuszczów i węglowodanów. Witamina ta uczestniczy w tworzeniu takich związków białkowych jak enzymy, które aktywizują procesy organiczne, oraz hormony i hemoglobina. Bierze udział w powstawaniu prostaglandyn regulujących między innymi ciśnienie krwi, [...]
[...] wysokiej dawce, kofeinę oraz polifenole z zielonej herbaty, guarany i gorzkiej pomarańczy. Jak pokazały badania, bardzo ważnym antyoksydacyjnym składnikiem pokarmowym jest białko serwatkowe przedłużające o 60% czas życia zwierząt laboratoryjnych. Z jednej strony zawiera ono dużo antyoksydacyjnej cysteiny oraz glutaminy, które wspólnie budują [...]
[...] napisać te FAQ. Obeznani w temacie nie znajdą tu nowości, ale postaram się wyjaśnić dokładnie temat początkującym by nie było aż tyle pytań np. jak brać kreatynę, jak brać białko itp. Dobra zaczynamy. Miłej lektury 1.Gainery: a) Co to jest gainer? Gainer jest to odżywka posiadająca w swym składzie węglowodany i białka. Węglowodany są [...]
[...] wysokiej dawce, kofeinę oraz polifenole z zielonej herbaty, guarany i gorzkiej pomarańczy. Jak pokazały badania, bardzo ważnym antyoksydacyjnym składnikiem pokarmowym jest białko serwatkowe przedłużające o 60% czas życia zwierząt laboratoryjnych. Z jednej strony zawiera ono dużo antyoksydacyjnej cysteiny oraz glutaminy, które wspólnie budują [...]
Tekst ten wszystkich drugiej poprawionej wersji adresuje do wszystkich odwiedzających nas gości którzy nie wiedzą jak brać sterydy, chcą zrobić swój pierwszy cykl etc. Wiele osób zadaje te same pytania tak więc napisałem to by bez końca nie odpowiadać na to samo :) Odpowiedzi są uproszczone i łopatoligiczne do bólu by kazdy je zrozumial Na [...]
[...] Niektórzy kulturyści spożywają tylko 80-100 g białka dziennie przez okrągły rok i stale zwiększają masę mięśniową. Inni kulturyści spożywają 150-200 g białka dziennie. Pełne białko pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, drób, jaja i produkty mleczne) posiada zrównoważony skład, jeśli chodzi o niezbędne aminokwasy. W białku tkanki mięśniowej [...]